Skip to content

Karpaltunnelsyndrom och handledssmärta

Handledssmärta. För vissa av oss är det något vi upplever efter att ha sovit i en obekväm position eller efter ett tuff march frisbee. För andra kan det vara något mycket mer besvärande. För de av oss som arbetar vid en dator 8-10 timmar om dagen och ständigt använder musen samt tvingar handleden till besvärliga ställningar för att klara av arbetsdagen, kan smärta i handleden vara början på en kontorsarbetares värsta mardröm. Nu talar vi om karpaltunnelsyndrom.

Vad är karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är en belastningsskada som också kan kallas för median nervkompression, vilket är ett tillstånd som orsakar domningar, stickningar eller svaghet i handen. Tillståndet uppstår på grund av tryck på din medianerv, som sträcker sig längs din arm, går genom en passage i handleden som kallas karpaltunneln och slutar i din hand. För dig som arbetar vid en dator hela dagen ökar risken för karpaltunnelsyndrom om du använder en traditionell mus. Se efter hur din hand är placerad på musen just nu. Har du handflatan nedåt med den delen av handleden som finns strax under handflatan vilande mot skrivbordet? Svaret är sannolikt ja. Och det betyder att du riskerar att utveckla karpaltunnelsyndrom. Men bli inte alltför uppskrämd, det tar vanligtvis lång tid att utveckla karpaltunnelsyndrom och om åtgärder vidtas redan vid de tidiga symptomen kan problemen åtgärdas innan det går så långt att det krävs en operation.

Vilka är symptomen?

Det finns några tidiga tecken på karpaltunnelsyndrom som de som arbetar på kontor bör se som signaler om att det är dags att förbättra sina kontorsplatser:

  • En brännande känsla, stickningar, klåda eller domningar i handflatan, tummen eller pek- och långfingret
  • Svaghet i handen och / eller problem med att hålla saker
  • En “chock”-artad känsla som rör sig genom händerna, upp i fingrarna.
  • En stickande känsla som kryper upp i armen

Undrar du över något så kontakt mig gärna
Lars-Henrik Pamp

Läs mer aktuellt